Vanliga frågor
Här är svar på några av de vanligaste frågorna om ballongflygandets ädla konst.
När går det att flyga?
Det går att flyga ballong året runt. Under sommaren flyger man på tidiga morgnar eller sena kvällar, för att undvika termik. Termik är uppåtströmmande, kraftiga, varmluftsbubblor som gör att man som ballongfarare kan tappa kontrollen över sin ballongs stig eller sjunk. Det går även alldeles utmärkt att flyga på vintern. Det är kortare tid med dagsljus, men i gengäld kan man flyga mitt på dagen, då det inte bildas termik. Markvinden skall vara mindre än 10 knop, ca 5 meter per sekund. Man flyger inte vid regn eller byig vind. Före start kontrolleras alltid väderprognosen, så att man inte överraskas av dåligt väder.
Hur länge flyger man?
En sommarflygning är oftast 1-2 timmar lång, det är ungefär vad man brukar hinna med hänsyn till termik (se ovan) och mörker. På vintern kan man flyga längre. Hur lång sträcka man rör sig beror förstås på vindhastigheten.
Hur vet man var ballongen skall landa?
Ingen kan veta exakt var ballongen skall landa före start. Efter rådande väderförutsättningar planerar flygarna en viss rutt, och väljer startplats så att det finns bra landningsplatser åt det håll de räknar med att flyga. När de sedan från luften ser en bra landningsplats kan piloten landa ballongen med stor precision, på metern när.
Vad krävs för att bli ballongpilot?
Man genomgår en pilotutbilding i en flygskola på motsvarande sätt som för andra flygdiscipliner. Ballong är dock en av de mindre flygsporterna och därför driver Svenska Ballongfederationen en rikstäckande flygskola. Utbildningen innehåller både praktik (skolflygning tillsammans med en instruktör) och teori (meterologi, ballonglära, bestämmelser, radiokommunikation, etc). Utbildningen tar normalt 1-2 år. Mer info om flygskolan.